Daan Settels, Partner, Nederlands en Europees octrooigemachtigde

Formali-watte?

Formali-watte?

Formalities Officer, dat ben ik. Wat ik doe? Wat niet, kun je beter vragen.

Binnen de bijzondere wereld van octrooien, staan de octrooigemachtigden centraal. Zij zijn immers de schakel tussen de uitvinding van jou als cliënt en het zo breed mogelijk beschermen van jouw ingenieuze, vernieuwende en verrassende ideeën.
Zij zetten theoretische materie om naar weldoordachte, soms uitdagende, lappen tekst waar geen speld tussen te krijgen is. Simpel uitgelegd, maar pittig om te doen.

Wat ik en mijn mede Formalities Officers doen? Alles daar omheen!

Lees meer

Houd grip op je uitvinding

Houd grip op je uitvinding
Een vruchtbare samenwerking met een gewaardeerde klant is niet alleen een bron van trots, maar ook een waardevolle ervaring die de groei en ontwikkeling van beide partijen weerspiegelt. In bijgaand artikel duiken we dieper in de succesvolle samenwerking met met onze gewaarde klant Expandable en werpen we een blik op de factoren die hebben bijgedragen aan het behalen van gezamenlijk succes.

Lees meer

Happy birthday EPO

The European Patent Office (EPO) has marked a historic milestone as it celebrates 

the 50th anniversary of the signing of the European Patent Convention (EPC) today.

The European Patent Convention (EPC) was signed in Munich on October 5, 1973 and entered into force on October 7, 1977 for the following member states: Belgium, Germany, France, Luxembourg, the Netherlands, Switzerland and the United Kingdom.

In 2023, the number of member states of the EPO has grown to 39 member states, including all 27 EU member states, as well as the following 12 additional countries: Norway, Iceland, Switzerland, Liechtenstein, the United Kingdom, Turkey, Albania, Montenegro, Serbia, North Macedonia, Monaco and San Marino.

Lees meer

De laatste horde?

De laatste horde?
Het is al een hele tijd geleden, maar toen schreven we ook al over een horde . Toen schreven we dat de eerste horde was genomen. Horde? Wat voor horde? Voor iedereen die nu al bijna afhaakt, houd vol! Die eerste horde ging over het eerste tentamen dat wij voor de Nederlandse beroepsopleiding voor octrooigemachtigden succesvol hadden afgerond.

Lees meer

UPC en de zoektocht naar een eengemaakt octrooigerecht

Al in 1975 is er een poging gedaan om een Europees octrooi in te kunnen voeren. Het verenigde Europa blijkt alleen lastiger te verenigen en samen te kunnen werken dan ze zelf zouden willen.

We kennen nu een centrale Europese verleningsprocedure, maar na verlening valt dit uiteen in een bundel nationale octrooien. Daar lijkt nu een alternatief voor te komen, het Unitary Patent, oftewel het Unitair Octrooi, in het Unitary Patent Convention (UPC). Oostenrijk heeft als dertiende lidstaat het UPC Agreement geratificeerd en daarmee is een belangrijke stap gezet naar een ‘Europees octrooi’, het ‘Unitary Patent’.

Niet alle Europese landen doen mee, maar dit is toch een belangrijke stap en grote verandering in het octrooirecht in Europa. Er zal de komende tijd veel geschreven worden en veel werk moeten worden verzet, maar over de inhoud van het UPC volgt later meer.

Lees meer

Vakman

Vakman
Veel van onze klanten zullen ons wel eens over de term “vakman” hebben gehoord. Deze vakman komt in ons beroep namelijk geregeld om de hoek kijken! Hoewel in Nederland doorgaans de term “vakman” wordt gehanteerd, lijkt deze term echter iets achterhaald. Wie zegt dat deze vakman daadwerkelijk een man is? Het Europees Octrooibureau heeft dat beter, of in ieder geval meer hedendaags, aangepakt door te spreken over “the skilled person”.

Wie is deze skilled person, of deze vak‘man’ nu eigenlijk? En waarom verwijzen wij hier zo vaak naar? Dat zal ik in dit stuk proberen uit te leggen!

Lees meer

Patentwerk wenst iedereen fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Met het uitzwaaien van de goedheiligman en de komst van kouder weer is het traditioneel gezien ook weer tijd om de kerstboom op te tuigen. Of dat nou een traditionele gekapte boom is, een plastic constructie is of dat het een hele andere vorm aanneemt. Zo’n boom dient vaak om cadeaus onder te zetten of […]

Lees meer

Pizza met ananas

Pizza met ananas
Wat kan een pizza op z’n tijd toch lekker zijn. Van jong tot oud kan iedereen haast wel een stukje bekoren. Het mooie ervan is dat je een pizza naar eigen smaak kunt beleggen.

Althans…

Er is geloof ik geen etenswaar waarover de meningen zo verdeeld zijn als over een pizza met ananas. Als het om pizza met ananas gaat heb je doorgaans twee kampen:
Enerzijds heb je Team Anti-Ananas, zij zijn van mening dat ananas niet bestemd is voor en pizza, maar gewoon in een cocktail of bij een dessert geserveerd moet worden.
Aan de andere kant heb je het Team Ananas, in het bijzonder gaat het om pizza Hawaii. Iedereen kent hem wel, deze pizza omvat in de regel tomatensaus, bij voorkeur een gelijkmatige laag op de bodem van de pizza, bestrooid met kaas, en voorzien van plakjes ham, en afsluitend de befaamde stukjes ananas.

Lees meer

Waarom ik geen normale Engineer werd?

Waarom ik geen normale Engineer werd?

Velen zullen zich de zoektocht naar een leuke baan nog wel kunnen herinneren. Vaak is de eerste keer dat je daarmee in aanraking komt het zoeken naar je eerste “echte” baan na je studie. Schijnbaar wordt studie niet gezien als een baan, maar die kant wilde ik (voor nu) niet op. Voor de een zal deze zoektocht overigens lastiger zijn dan voor de ander.

Als Ingenieur weet ik (ja, ja hier spreekt zeven jaar aan persoonlijke studie ervaring!) dat je vaak al tijdens je technische opleiding door meerdere bedrijven gevraagd wordt om eens “een kopje koffie” te komen drinken. Dat je eigenlijk pas halverwege je Master bent, of überhaupt nog niet aan je Master begonnen bent, doet er niet toe. Het tekort aan technici is zo groot dat bijna ieder technisch bedrijf je wel als engineer in dienst wil hebben. Goed nieuws toch, voor al die mensen met een technische master op zak?! Of niet?

Lees meer

Angorakat

Klompen, windmolens en tulpen. Of we het nou leuk vinden of niet: ze zijn imagobepalend voor Nederland. De tulpen werden ooit uit Turkije geïmporteerd en het kweken ervan werd hier tot een kunst verheven, een wereldhandel in tulpen(bollen weliswaar) als gevolg. Maar ook voor andere bloemen is de Nederlandse bloemenveiling een wereldspeler en op dat gebied wordt er ook nog steeds op vele vlakken geïnnoveerd. Onze client Royal FloraHolland weet er alles van. Voor deze coöperatie van bloemenveilingen worden er over de hele wereld bloemen gekweekt en ook dagelijks wereldwijd getransporteerd.

Lees meer
scroll