Waarom ik geen normale Engineer werd?

Velen zullen zich de zoektocht naar een leuke baan nog wel kunnen herinneren. Vaak is de eerste keer dat je daarmee in aanraking komt het zoeken naar je eerste “echte” baan na je studie. Schijnbaar wordt studie niet gezien als een baan, maar die kant wilde ik (voor nu) niet op. Voor de een zal deze zoektocht overigens lastiger zijn dan voor de ander.  

Als Ingenieur weet ik (ja, ja hier spreekt zeven jaar aan persoonlijke studie ervaring!) dat je vaak al tijdens je technische opleiding door meerdere bedrijven gevraagd wordt om eens “een kopje koffie” te komen drinken. Dat je eigenlijk pas halverwege je Master bent, of überhaupt nog niet aan je Master begonnen bent, doet er niet toe. Het tekort aan technici is zo groot dat bijna ieder technisch bedrijf je wel als engineer in dienst wil hebben.

Goed nieuws toch, voor al die mensen met een technische master op zak?! Of niet?

Nou, dat is gedeeltelijk waar, want hier schuilt namelijk ook een valkuil. Wat dan? Dat zal ik uitleggen aan de hand van mijn eigen ervaring.

Ook ik ben op de nodige plekken dat “kopje koffie” gaan drinken om mij te oriënteren op de arbeidsmarkt. De voorkeur ging uit naar R&D engineer, om zo het dichtst bij nieuwe technologieën te staan. Of dat nu bij ASML, Philips, DAF, of andere speler binnen de techniek was, dat maakte mij niet uit.

Naast “iets met techniek” wilde ik ook graag nog blijven leren en ontwikkelen. Dat is de reden dat ik overwoog een PhD te gaan doen, waar persoonlijke ontwikkeling en groei ook een groot onderdeel van het werk is.

Nu schrijf ik dit stuk uiteraard niet voor niets. Uiteindelijk is het namelijk geen van de bovenstaande opties geworden. Het werd iets waar ik nog nooit van had gehoord, iets waar de techniek centraal staat in de breedste zin van het woord, en waarbij doorleren zonder meer aanwezig is!

De valkuil die ik eerder noemde zit hem dus vooral in het feit dat dit vakgebied vaak over het hoofd wordt gezien, omdat dit vak minder bekend is. Precies voor deze valkuil wil ik nieuwe technici laten waken.

Nu werk ik elke dag met veel plezier aan meerdere uitvindingen. En hoewel ik deze niet zelf heb ontworpen of uitgevonden, moet ik alle technische snufjes en trucjes door en door kennen om onze klanten het best van dienst te zijn. Daarnaast volg ik een opleiding om onder andere alle juridische aspecten van ons vak onder de knie te krijgen. Kortom, alles wat ik al die tijd al zocht in één baan, en dat is de reden dat ik geen normale Engineer, maar Octrooigemachtigde werd!

Ik zou het zonde vinden als het technici de mogelijkheid om octrooigemachtigde te worden zou ontgaan, simpelweg omdat ze er niet eerder van hebben gehoord.

P.S. wij hebben ook koffie, dus ook voor het eerder genoemde “kopje koffie” ben je welkom bij ons, en vertellen wij graag meer over dit vak!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

scroll