UPC en de zoektocht naar een eengemaakt octrooigerecht

Al in 1975 is er een poging gedaan om een Europees octrooi in te kunnen voeren. Het verenigde Europa blijkt alleen lastiger te verenigen en samen te kunnen werken dan ze zelf zouden willen.

We kennen nu een centrale Europese verleningsprocedure, maar na verlening valt dit uiteen in een bundel nationale octrooien. Daar lijkt nu een alternatief voor te komen, het Unitary Patent, oftewel het Unitair Octrooi, in het Unitary Patent Convention (UPC). Oostenrijk heeft als dertiende lidstaat het UPC Agreement geratificeerd en daarmee is een belangrijke stap gezet naar een ‘Europees octrooi’, het ‘Unitary Patent’.

Niet alle Europese landen doen mee, maar dit is toch een belangrijke stap en grote verandering in het octrooirecht in Europa. Er zal de komende tijd veel geschreven worden en veel werk moeten worden verzet, maar over de inhoud van het UPC volgt later meer.

In het octrooirecht is taal terecht een belangrijk onderdeel. Het zijn de woorden die de opsteller van een octrooi kiest die de beschermingsomvang bepalen. Ook zijn het die woorden die aan de buitenwereld kenbaar maken wat de beschermingsomvang is van een octrooi. Het is dan ook niet verrassend dat het nog altijd een vereiste is om voor een Nederlands octrooi, Nederlandse conclusies in te dienen. Vertalen naar het Nederlands is voor ons dus een belangrijk onderdeel van dagelijkse werkzaamheden.

Pogingen om tot een universele taal te komen binnen het Europese octrooisysteem, en daarbuiten, zijn helaas nog altijd bij pogingen gebleven. De Fransen houden vast aan het Frans, de Duitsers aan het Duits en de rest communiceert in hun eigen accent van het Engels.  Frans, Duits en Engels zijn ook de enige talen voor het Unitary Patent, tot grote teleurstelling van de Spanjaarden die onder andere om deze reden niet meedoen.

Waar het nog niet gelukt is om eenzelfde taal te spreken wordt er dus vooruitgang geboekt op het gebied van samenwerking bij octrooien zelf.

Bij het invoeren van het Unitary Patent zou ook een Unitary Patent Court moeten worden opgericht om geschillen over het Unitary Patent tussen partijen te kunnen beslechten. Oftewel, in het Nederlands, vrij vertaald, het unitair of eengemaakt octrooigerecht, om verwarringen met tennisbanen te voorkomen. Gezien de werkgelegenheid en prestige die aan dit gerecht hangt, hadden veel landen hier wel oren naar.

Ongetwijfeld vele vergaderingen en lobbyisten later was er een akkoord: Parijs, Londen en München zouden een UPC mogen huisvesten. En toen… Brexit, wat te doen met de keuze voor Londen?

Wij weten het bij Patentwerk ook niet. Wat we wel weten is dat lekker eten mensen bij elkaar kan brengen, zeker in het bourgondische ‘s-Hertogenbosch. En eerlijk gezegd is de associatie met eten bij een ‘gerecht’ ook veel leuker. De strijd om het beste eengemaakte octrooigerecht barst los:

Enkele suggesties die het proberen waard zijn:

  • Flammkuchen met mozzarella en prei
  • Pissaladière met zuurkool en kalamata olijven
  • Stamppot van paella en haring
  • Gentse waterzooi met pulpo en coq au vin
  • Poffertjes van polentameel met nutella

En voor wie geen zin heeft in een eengemaakt octrooi, blijft er natuurlijk altijd het Europese octrooi met nationale validatie op het menu staan:

  • Uiensoep met Pizza en Chocoladetaart

Dus, wij zijn benieuwd, welk comfortfood zou de Europeanen bij elkaar kunnen brengen en kunnen we uitroepen tot hét enige echte eengemaakt octrooigerecht?  Laat je suggestie weten in de comments!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een antwoord op “UPC en de zoektocht naar een eengemaakt octrooigerecht”

scroll