De laatste horde?

Een bericht van onze octrooigemachtigden in opleiding Oscar en Laura.

Het is al een hele tijd geleden, maar toen schreven we ook al over een horde . Toen schreven we dat de eerste horde was genomen. Horde? Wat voor horde? Voor iedereen die nu al bijna afhaakt, houd vol! Die eerste horde ging over het eerste tentamen dat wij voor de Nederlandse beroepsopleiding voor octrooigemachtigden succesvol hadden afgerond.

Terugdenkend aan die eerste horde is het bijna niet voor te stellen dat de hele Nederlandse beroepsopleiding overschaduwd zou worden door een pandemie en dat we daardoor vaak online onderwijs zouden volgen.

Na die eerste horde volgde een periode met meer theorie, over uiteenlopende onderwerpen. Zo leerden we over de Nederlandse Octrooiwet, over merken en modellen, en nog veel meer. Ook voor al deze onderwerpen hebben wij een horde genomen, oftewel, een tentamen moeten maken.

Na al deze theorie, die een octrooigemachtigde dient te beheersen, heeft de beroepsopleiding ook een praktisch deel. Nouja, praktisch… je moet daarbij niet denken aan het metselen, timmeren, of stucen, dat kun je beter aan een vakman overlaten. Nee, het praktische deel van de beroepsopleiding is met name gericht op het opstellen en verdedigen van octrooiaanvragen en op het schrijven van een advies over mogelijk inbreuk. Ook dit werd getoetst aan de hand van meerdere tentamens.

Alle examens voor de Nederlandse opleiding werden thuis online afgelegd. Iedereen werd het huis uit gestuurd, de hoveniers gevraagd niet te bladblazen en de internetverbinding dubbel gecheckt. Maar deze voorzorgsmaatregelen waren niet voor niets….  Dank allen!

Nog maar kort geleden kregen wij het verlossende bericht, dat we over de laatste horde, het tentamen schrijven van een advies, succesvol, en zonder te struikelen, heen zijn gesprongen.  

Althans… de laatste horde? Eerlijk gezegd, er rest nog de állerlaatste horde…

We zijn er nog niet, maar het einde is in zicht en we hoeven nog maar één kleine horde – we zouden dit hobbeltje in vergelijking met de vorige hordes eigenlijk geen naam willen geven –  te nemen om beëdigd te worden tot Nederlands octrooigemachtigde. Het laatste dat we nog moeten doen voor we ons Nederlands octrooigemachtigde mogen noemen, is het volbrengen van de driejarige periode van praktijkervaring.

Wij rennen ondertussen door richting die állerlaatste horde, en melden ons (nadat ook deze is gepasseerd) daarna!

Met optimistische groet,

Oscar en Laura

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een antwoord op “De laatste horde?”

scroll