De eerste horde is genomen!

Op weg om octrooigemachtigde te worden

Als octrooigemachtigde moet je van alle markten thuis zijn. Enerzijds wordt er verwacht dat je uitvindingen snel kunt doorgronden. Anderzijds moet je ook in staat zijn om de opdrachtgever goed te adviseren in de complexe juridische procedures van de octrooiwereld. Met al deze kennis word je natuurlijk niet geboren. Gelukkig worden we daarin opgeleid!

Technische achtergrond

Om een uitvinding juist onder woorden te kunnen brengen zul je hem eerst moeten begrijpen. Van alle details van de uitvinding moet overwogen worden of ze juist wel of juist niet in de claims moeten worden opgenomen. Om uitvindingen op die manier te kunnen doorgronden wordt er van iedere octrooigemachtigde in spé vereist dat hij een universitaire technische opleiding heeft afgerond. Veelal is dit een werktuigbouwkundige, elektrotechnische of chemische achtergrond.

Juridische kennis

Maar met het enkel in staat zijn om een uitvinding te begrijpen ben je er nog niet. Om een opdrachtgever goed te kunnen adviseren is ook de nodige juridische kennis vereist over de octrooiverleningsprocedures. En ook het verwoorden van een technische uitvinding in de vorm van een octrooiclaim vergt juridische kennis.

De eerste horde

Er is inmiddels al 20 jaar een beroepsopleiding tot octrooigemachtigde. Het eerste onderdeel van die opleiding is een inleiding in het Nederlands recht, en dat onderdeel hebben wij recentelijk met het doen van een tentamen afgesloten. Het is nog even afwachten op het resultaat van het examen, maar de eerste horde is dus genomen!

Dit eerste onderdeel gaf al een boel nieuwe inzichten. Door veel docenten met brede praktijkervaring uit de juridische sector werd ons veel bijgebracht over het Burgerlijk Wetboek, onze Grondwet, het gerechtelijke systeem, nationaal procesrecht en bevoegdheden van rechters in internationale geschillen.

Inmiddels zijn de volgende onderdelen alweer begonnen. Naast de theorie over het octrooirecht verdiepen we ons in de praktijk van het opstellen van een octrooi. Deze kennis kan direct toegepast worden in de driejarige stageperiode die wij doorlopen.

Zo bestaat je tijd als octrooigemachtigde in spé uit een afwisseling van in de boeken duiken en in de praktijk stukje bij beetje alles leren om onze opdrachtgevers zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een antwoord op “De eerste horde is genomen!”

scroll