Mottenballen, muizenvallen en archiefkasten

– en waarom wij toch geen stoffig beroep hebben –

Van collega Hein ontving ik een oude “Inlichtingennota” van de Octrooiraad aan uitvinders, met daarbij een lijst van ingeschreven octrooigemachtigden. Een vergeeld pak papier, voorzien van tekst met een taalgebruik dat al belegen geweest moet zijn toen het erop gestencild werd. De inmiddels voor het summum van bureaucratie tot synoniem geworden kreet “schriftelijk indienen in drievoud” ontbreekt niet en wordt gevolgd door formele vereisten aan papierformaat, bladspiegel en nummering. Daarna volgen de inhoudelijke randvoorwaarden…

Je kunt het mensen niet kwalijk nemen dat ze denken dat ons beroep stoffig is. Sterker nog, mijn allereerste associatie was niet anders. Ik ken het woord “Patent” uit het kinderboek “Abeltje” van Annie M.G. Schmidt. Voor wie het gemist heeft: een relaas over lift die door het dak van warenhuis Knots de lucht in vliegt nadat liftjongen Abeltje op de bovenste knop gedrukt heeft. In de lift is op dat moment een zakenman Tump aanwezig, vertegenwoordiger in Patent anti-mottenballen.

Mottenballen-associatie

Die mottenballen-associatie is er bij mij heel wat jaren aan blijven kleven. En over associaties gesproken: denk je aan motten, dan denk je aan Dorus. Maar die motten zijn niet zijn enige verdienste. In “De Archivaris” speelt hij de uitvinder van een muizenval, die zich tot de octrooiraad wendt om hier octrooi op aan te vragen.

Ook hier overheerst het beeld van stoffige dossiers, opgeborgen in rijen met rug aan rug geplaatste archiefkasten waar de al meer dan 40 jaar in dienst zijnde functionaris verveeld doorheen slingert. De marginale relevantie van de uitvinding zelf wordt nog eens onderstreept door de 2971 varianten die reeds in het “muizenvallen”-dossier beschreven zijn. Voor wie stiekem wel eens benieuwd is wat er dan allemaal bestaat: kijk hier gerust eens rond.

Sommige dingen veranderen nooit. De formele vereisten aan een octrooiaanvrage zijn nog steeds strikt, het register van octrooigemachtigden wordt nog altijd bijgehouden in een groot boekwerk, en op muizenvallen wordt tot op de dag van vandaag octrooi aangevraagd.

Archiefkasten

Maar op het gebied van archiefkasten zijn er wel vermeldenswaardige veranderingen. Bij Patentwerk zijn ze een met uitsterven bedreigde soort nu er volop digitaal gewerkt wordt, maar tijdens een recent bezoek aan Bruynzeel Storage Systems ontdekte ik dat er op dat gebied volop ontwikkeling is.

Bekijk voor de aardigheid het gedeelte van 2:15 tot 3:50 uit het bovengenoemde filmpje eens.

Tussen de archiefkasten door moeten struinen om iets te vinden is al lang overbodig. De hedendaagse archiefkast is niet alleen verrijdbaar, maar doet dat ook nog eens zelf voor je. Door de juiste combinatie van kasten te verplaatsen wordt het gewenste gangpad geopend. En ook de kreet “orde moet hier heersen, anders vind je de rommel nooit meer terug” hoeft vanaf nu niet meer geslaakt te worden. Het archiefsysteem detecteert onregelmatigheden (zoals op de grond gevallen dossiers) en uiteraard ook (ongeoorloofde) toegang van personen. Dat alles met hypermoderne elektronische aansturings- en beveiligingstechniek, waar recentelijk octrooi voor werd aangevraagd.

En dat is nou ook waarom ons vak verre van stoffig is. We mogen als eerste kennis nemen van de nieuwste high-tech uitvindingen en door de fabriekshal lopen om te zien hoe ze in een razend tempo gefabriceerd worden!

Overigens worden archiefkasten niet alleen gebruikt voor papier, maar ook voor geconditioneerde opslag van kunst- en medicijnen. Maar of er ook al een variant is waar je je drankflessen in kan verstoppen? Dat zul je de heren van Bruynzeel moeten vragen!

Zelf stellen zij overigens over de samenwerking:

“Kenmerkend in de samenwerking met Patentwerk is het denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen waarbij creativiteit, gedegen kennis van zaken en een aanpakkersmentaliteit telkens naar voren komen.

Daarnaast maakt Patentwerk de materie van patenten helder en eenvoudig te begrijpen en maakt het tot een leuk proces, telkens weer!”

Alexander Collot d’Escury, Chief Executive Officer at Bruynzeel Storage Systems

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

scroll