Flessenpost anno 2020

Een van de leuke aspecten van het vak van octrooigemachtigde is dat je als eerste kennis mag nemen van de nieuwste, zorgvuldig geheimgehouden technologieën. Octrooi moet immers aangevraagd worden alvorens een uitvinding geopenbaard wordt. Zo kreeg ik de afgelopen maanden als een van de eersten een inkijkje in nieuwe optische analyseapparatuur, robotica voor productielijnen en robots als medische ondersteuning, internettoepassingen en apps, kunstmatige intelligentie in zelfrijdende voertuigen, snelladers voor elektrische auto’s, een productiewijze voor het vervaardigen van carbonvelgen voor racemotoren en offshore beveiligingssystemen. Een rijtje waar “flessenpost” niet de meest voor de hand liggende toevoeging aan is. Maar dat kun je ook denken van een vliegend tapijt en ook daar schreef ik al eens een octrooiaanvrage voor.

De uitvinding in kwestie is echter geen verbeterde manier voor het versturen van noodkreten door schipbreukelingen, maar een verpakking voor het versturen van de fles (met inhoud uiteraard) zelf. Met de toenemende populariteit van het versturen van pakketten neemt ook de noodzaak toe om dat efficiënt te doen, waar het gaat om ruimte en gewicht tijdens het transport. De uitvinding is een vernuftige kartonnen verpakking die door zijn wijze van vouwen stevigheid biedt aan een fles terwijl zijn omvang zeer beperkt is. Daarnaast heeft hij een representatieve uitstraling, zodat hij een verdere verpakking overbodig maakt.

Wanneer je deze uitvinding ziet, begrijp je direct hoe hij werkt. Maar als je met de uitvinder om tafel zit en het proces om ertoe te komen bespreekt, kom je erachter hoeveel overwegingen en keuzes er gemaakt zijn om tot dit optimum te komen. Dat maakt het ook uitdagend om er een octrooiaanvrage voor op te stellen. Het is de welbekende kunst van het weglaten. Met een “portret” van een uitvinding is onze opdrachtgever immers niet gebaat, daar werkt een concurrent te gemakkelijk omheen. Maar met de essentie van de uitvinding, gevat in zo min mogelijk woorden, krijgt hij een zo ruim mogelijke bescherming.

Daardoor is het moment waarop je het concept van een octrooiaanvrage aan een uitvinder voorlegt bijna net zo leuk als het moment waarop hij of zij haar uitvinding aan je uit de doeken doet. Bij het bespreken van de – aanvankelijk vaak als moeilijk leesbaar ervaren – tekst komt de uitvinder er juist achter hoeveel overwegingen en keuzes er gemaakt zijn om tot dit optimum te komen. Het is die samenwerking die het vak maakt tot meer dan een papieren exercitie, zelfs bij deze uitgerekend van karton zijnde uitvinding. En zo zien de uitvinders dat ook:

“Het opstellen van een octrooiaanvrage is een precisieklus. Een pittige uitdaging voor een octrooigemachtigde om de uitvinding zo te beschrijven en te vertalen naar claims dat recht gedaan wordt aan de uitvinding en tegelijkertijd optimale bescherming geboden wordt. En dat is precies de kern waarom het draait en waarom we graag met Patentwerk samenwerken. Ieder woord van de octrooi aanvraag is zorgvuldig afgewogen en staat daar met een reden. In Industrieel design termen zouden wij dit typeren als “Form follows function”. En we merken dat onze octrooigemachtigde net zo enthousiast is geworden van de uitvinding als dat wij zijn. En daar blijft het niet bij. We hebben ook ervaren dat als de procedure bij het Europees octrooibureau stroef loopt, Patentwerk niet stopt totdat er een octrooi verleend is. Zelfs al moet daar een paar uur stevig voor gediscussieerd worden met de examiners”, aldus Robert Hoes van Rollor Technology .

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

scroll