‘We ondersteunen de kenniseconomie en innovatie in Nederland’

Laura van Eekelen, Nederlands Octrooigemachtigde

‘We ondersteunen de kenniseconomie en innovatie in Nederland’

Laura van Eekelen, Nederlands Octrooigemachtigde

ir. Laura van Eekelen

“Met ons werk helpen we uitvinders. We helpen ze om meer inzicht te krijgen in het octrooisysteem. We geven advies over de voor- en nadelen van het aanvragen van een octrooi, zodat ze goed voorbereid zijn en hun innovatieve technologie op de gewenste manier kunnen beschermen. Zo draagt ons werk bij aan de kenniseconomie en innovatie in Nederland.

Het is mooi om het resultaat van ons werk te zien. Zo waren we bijvoorbeeld eens door een opdrachtgever uitgenodigd op een beurs waar zij hun product voor het eerst presenteerden. Reden om samen met ons te proosten op het behaalde resultaat.

We hebben een gezellig team. We lunchen samen, maken af en toe een lunchwandeling en borrelen op vrijdag.”

De expertises van Laura

Laura werkt als Nederlands Octrooigemachtigde mee aan het schrijven van octrooiaanvragen, het beoordelen van nieuwheidsrapporten en het opstellen van advies voor de klant. Ze is gespecialiseerd in werktuigbouwkunde.

Meer over Laura

 • Werkzaam

  bij Patentwerk sinds 2019

  bij Patentwerk sinds 2019

 • Opleidingen

  Bachelor en master Mechanical Engineering aan de Universi...

  Bachelor en master Mechanical Engineering aan de Universiteit Twente. Specialisatie productiemanagement.
  Op dit moment volgt ze de beroepsopleiding Octrooigemachtigden.

Content van Laura

Nawerkbaarheid van een octrooi: een vereiste voor de bijdrage aan de technologische vooruitgang?

In de opleiding tot Octrooigemachtigde leren we gedurende drie jaar alle aspecten van het vak van Octrooigemachtigde, waaronder het opstellen van een octrooiaanvrage. Een van de eisen die gesteld wordt aan zo’n octrooiaanvrage is dat de uitvinding nawerkbaar wordt beschreven. Het opstellen van een octrooiaanvrage en daarbij voldoen aan de eisen van nawerkbaarheid is een […]
Lees meer

UPC en de zoektocht naar een eengemaakt octrooigerecht

Al in 1975 is er een poging gedaan om een Europees octrooi in te kunnen voeren. Het verenigde Europa blijkt alleen lastiger te verenigen en samen te kunnen werken dan ze zelf zouden willen. We kennen nu een centrale Europese verleningsprocedure, maar na verlening valt dit uiteen in een bundel nationale octrooien. Daar lijkt nu een alternatief voor te komen, het Unitary Patent, oftewel het Unitair Octrooi, in het Unitary Patent Convention (UPC). Oostenrijk heeft als dertiende lidstaat het UPC Agreement geratificeerd en daarmee is een belangrijke stap gezet naar een ‘Europees octrooi’, het ‘Unitary Patent’. Niet alle Europese landen doen mee, maar dit is toch een belangrijke stap en grote verandering in het octrooirecht in Europa. Er zal de komende tijd veel geschreven worden en veel werk moeten worden verzet, maar over de inhoud van het UPC volgt later meer.
Lees meer
Bekijk alles
scroll